Handig om te weten
Iedere wijnliefhebber heeft ze weleens gehoord: kurk is beter dan schroefdop, wijn wordt beter als je het bewaart, en rode wijn hoort op kamertemperatuur. Klinkt bekend? Hoog tijd om deze misverstanden uit de wereld te helpen.
1. Wijn met een kurk is beter dan wijn met een schroefdop
Is er verschil in kwaliteit? Nee, dat hoeft niet. Testen wijzen uit dat wijn onder een schroefdop uitstekend kan rijpen. De wijn blijft vaak frisser doordat hij langzamer veroudert. Kurk “ademt” een beetje, maar moderne schroefdoppen kunnen dat ook. Ook hebben wijnen met een schroefdop veel minder vaak ‘kurk’ (ziekte).
2. Wijn wordt beter van bewaren
Dat is meestal niet waar. Slechte wijn wordt niet beter en goede wijn is vaak jong al lekker. Tannine, zuren, suiker en alcohol bepalen de houdbaarheid. Ongeveer 90% van alle wijnen kun je beter binnen een, twee jaar drinken.
3. Wijn moet je drinken op kamertemperatuur
Kamertemperatuur is een ouderwets begrip: vroeger was dat 16–18°C, niet 21°C! Het is beter om wijn te koud dan te warm te serveren; hij warmt vanzelf op in het glas. Hoe lichter de wijn (ook rood), hoe koeler hij geserveerd mag worden — lichte rode wijnen zelfs rond 12–14°C.
4. (Grand) Cru wijn is goede wijn
De term heeft aan kracht verloren. De naam van de wijnmaker zegt vaak meer dan de classificatie. Let dus vooral op de naam van de wijnboer. In Bordeaux betekent Cru een Château of Domaine; in Bourgogne verwijst Grand Cru naar een specifieke wijngaard, en in Champagne naar een dorp.
5. Dikke tranen in het glas is goede wijn
Dikke tranen zeggen niks over de kwaliteit. Het komt vooral door alcohol en soms restsuiker. Hoe hoger het alcoholpercentage, hoe dikker de tranen. De vorming van tranen komt door verschil in de verdamping van alcohol en water in de wijn.
6. Droesem in wijn is foute boel
Droesem is niet erg, het is eigenlijk heel normaal. Alleen worden veel wijnen flink gefilterd en zie je geen droesem. Hoe meer je filtert, hoe meer smaak je weghaalt. Sommige wijnmakers filteren daarom bewust niet, vooral bij natuurlijke wijnen en dan heb je dus ook droesem. Oudere wijnen krijgen vanzelf ook kwat droesem, dat hoort erbij.
7. Ik krijg hoofdpijn van sulfiet in wijn
Sulfiet zit altijd in wijn en ook in andere producten en zelfs in mensen. Het voorkomt oxidatie en bederf. Slechts een kleine groep mensen is er gevoelig voor. Ook natuurwijnen bevatten van zichzelf een klein beetje sulfiet. Toch hoofdpijn? Meestal de oorzaak van alcohol.
8. Witte wijn bij vis en rood bij vlees
Dat is te kort door de bocht. De bereiding, saus en intensiteit van het gerecht zijn belangrijker. Kies lichte wijn bij lichte gerechten, volle wijn bij stevige gerechten. Of volg mijn gouden regel: lekkere wijn bij lekker eten, dat werkt altijd.
9. Rode wijn moet ademen, dus op tijd openen
Een beetje lucht kan zeker soms helpen, maar uren van te voren ontkurken of de schroefdop eraf halen heeft geen zin. Er komt weinig lucht door de hals en dat bereikt al helemaal niet alle wijn. Gewoon het glas vullen, walsen en rustig proeven, dan komt het goed.
10. Een wijn met medailles is goed
Kan, maar meestal zegt het niet zoveel. Er zijn veel wijncompetities waar je een groot deel een medaille krijgen. Het commercieel belang heeft een grotere rol dan kwaliteit.
Nu je dit weet ben je aardig op weg om een wijnkenner te worden! Heb je een vraag over wijn? Je mag mij altijd een berichtje sturen.
Ik wil per e-mail updates ontvangen
Vul je naam en e-mailadres in, dan stuur ik je een paar keer per jaar een e-mail met daarin nieuws, evenementen en nieuwe wijnen.