Over het wijnhuis
Acquesi is een toonaangevende coöperatie uit Piemonte, een regio waar veel kleine wijnboeren werken met versnipperde familiepercelen. Omdat deze kleine wijngaarden vaak onvoldoende inkomen opleveren, leveren veel boeren hun druiven aan coöperaties. Acquesi, opgericht in 1952, groeide uit tot een moderne en dynamische organisatie die de druiven van meer dan 500 aangesloten boeren verwerkt. Dankzij investeringen in nieuwe installaties en strikte kwaliteitsrichtlijnen levert de coöperatie wijnen van hoog niveau. Acquesi bouwde een sterke reputatie op met Moscato d’Asti en speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van Brachetto d’Acqui, waarbij kwaliteit steeds centraal staat.
Wijngaard en regio
De wijngaarden liggen verspreid over 25 dorpen in Piemonte, een streek die bekendstaat om haar rijke wijntraditie en diverse terroirs. Het gebied rond Acqui Terme, waar ook de kelders van Acquesi gevestigd zijn, biedt ideale omstandigheden voor aromatische muskaatdruiven en de karakteristieke brachetto.
Vinificatie
De bereiding is precies hetzelfde als die van de andere specialiteit van het huis, de moscato d’asti. de druiven worden begin september geoogst in het gebied van monferrato, als ze rijp beginnen te worden, maar ook nog perfect in hun fruit zitten en vooral ook voldoende zuren hebben, omdat de frisheid essentieel is. Ze staan aangeplant op zuidwesthellingen, op een hoogte van 250 tot 400 meter, die een natuurlijke koelte hebben. De gisting is kort, voorafgegaan door een koude inweking op de schillen van vier tot vijf dagen. Op die manier krijgt de wijn kleur en een extra fruitig karakter. Na de gisting wordt hij met het koolzuurgas van de gisting gebotteld, met als resultaat een opwekkende zoete rode mousserende wijn.
Ik wil per e-mail updates ontvangen
Vul je naam en e-mailadres in, dan stuur ik je een paar keer per jaar een e-mail met daarin nieuws, evenementen en nieuwe wijnen.